Πώς μπορεί ‘’να σωθεί’’ μια αποτυχημένη πλαστική μύτης;


Share/Bookmark
Γράφει ο Σκούρας Αθανάσιος, Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος

Ποιοι είναι οι παράγοντες που μπορεί να οδηγήσουν σε μια ανεπιτυχή ρινοπλαστική; Η επανεγχείρηση είναι δύσκολη επέμβαση; Η ρινοπλαστική είναι μια συνηθισμένη πλαστική επέμβαση στο πρόσωπο. Θεωρείται ως η... δυσκολότερη, αφ’ ενός διότι οι χειρισμοί γίνονται σε ένα όργανο που παίζει κεντρικό ρόλο στη διαμόρφωση του σχήματος και της εμφάνισης του προσώπου, αφ’ ετέρου διότι η επιτυχία της είναι πολυπαραγοντική. Πότε θεωρείται μια ρινοπλαστική επιτυχημένη; Για να θεωρηθεί μια ρινοπλαστική επιτυχημένη πρέπει να εκπληρωθούν 3 βασικές προϋποθέσεις :

Η μύτη να είναι λειτουργική, δηλαδή, ο ασθενής να αναπνέει σωστά, να μυρίζει καλά και να κοιμάται ήρεμα χωρίς εφιάλτες και ροχαλητά. Είναι σημαντικό να σημειώσουμε πως πολλοί άνθρωποι πάσχουν από λειτουργικά προβλήματα της ρινός που εκδηλώνονται τόσο κατά τον ύπνο όσο και κατά τη διάρκεια της ημέρας, στην άσκηση ή την έντονη προσπάθεια. Η αδυναμία συμμετοχής σε εκδηλώσεις - σπορ κ.α - ενδέχεται να οδηγήσει ακόμα και σε κατάθλιψη ή και αντικοινωνική συμπεριφορά. Να επιτυγχάνεται το βέλτιστο αισθητικό αποτέλεσμα, δηλαδή, μετά την επέμβαση να υπάρχει αρμονία και συμμετρία στις γραμμές του προσώπου. Η ρινοπλαστική θεωρείται ένας αποτελεσματικός τρόπος βελτίωσης της εμφάνισης της ρινός και αποκατάστασης καλύτερης ισορροπίας στις γραμμές του προσώπου. Η εμφάνιση του ασθενούς με την αισθητική ρινοπλαστική βελτιώνεται σημαντικά, προσφέροντάς του μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και αυτοεκτίμηση.

Η μύτη να μην αναγνωρίζεται ως χειρουργημένη μετά την επέμβαση, δηλαδή να μη γίνονται ριζικές αλλαγές που μπορεί να αλλοιώσουν τα χαρακτηριστικά του προσώπου του ασθενούς. Ο πρωταρχικός στόχος μιας επιτυχημένης ρινοπλαστικής είναι η δημιουργία μιας «φυσικής» εικόνας του ασθενούς που κολακεύει τα χαρακτηριστικά του προσώπου του και δένει αρμονικά με αυτά. Τι συνιστά την αποτυχία της επεμβάσεως; Η αδυναμία εκπλήρωσης μιας ή περισσότερων από τις παραπάνω προϋποθέσεις συνιστά την αποτυχία της επεμβάσεως και μπορεί να απαιτηθεί ακόμα και επανεγχείρηση προκειμένου να επιτευχθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα. Ωστόσο, πρέπει πάντοτε να ελέγχεται αν το αποτέλεσμα κρίνεται ως αποτυχία με βάση υποκειμενικά ή αντικειμενικά κριτήρια, όπως επίσης και ο βαθμός- έκταση της αποτυχίας. Υπάρχει ιδανική μύτη; Υπάρχουν πολλοί που έχουν θαυμάσει - ή και επιθυμήσει- τη μύτη του Ηνίοχου ή τις «γαλλικές» μύτες ηθοποιών ή φωτομοντέλων. Υπάρχουν επίσης κάποιοι στους οποίους η όχι και τόσο καλαίσθητη μύτη όχι μόνο δεν αποτέλεσε εμπόδιο στην κοινωνική τους ζωή, την προβολή ή την καριέρα τους, αντίθετα προβλήθηκε και σχολιάστηκε ευμενώς όσο λίγες (βλέπε Barbra Streisant).

Πολλοί ασθενείς προσέρχονται στους χειρουργούς της μύτης ζητώντας την «τέλεια» μύτη, επηρεασμένοι από πρότυπα του κινηματογράφου ή της τηλεόρασης. Στις δεκαετίες 1950- 1960 όλες σχεδόν οι επεμβάσεις ρινός κατέληγαν σε μικρή, κοντή και ανασηκωμένη μύτη, καθώς οι χειρουργοί υπέκυπταν στις προτροπές των ασθενών τους και εφάρμοζαν μια στερεότυπη τεχνική, πέφτοντας θύματα του μύθου της «γαλλικής μυτούλας». Έτσι, το αποτέλεσμα δεν ήταν πάντοτε επιτυχημένο, καθώς η μύτη δεν «έδενε» με τις γραμμές και τις αναλογίες του προσώπου. Σήμερα υπάρχει μια τελείως διαφορετική προσέγγιση στο θέμα «ιδανική μύτη». Ο σωστός χειρουργός οφείλει να ενημερώσει τον ασθενή πως συγκεκριμένα «καλούπια» ρινός δεν υπάρχουν, πως κάθε μύτη είναι διαφορετική, έχει τη δική της προσωπικότητα και χαρακτήρα ακολουθώντας τη μοναδικότητα του κάθε ατόμου. Σκοπός του είναι σε κάθε ρινοπλαστική να δημιουργεί τη μία και μοναδική μύτη που ταιριάζει στο συγκεκριμένο μοναδικό πρόσωπο. Ο χειρουργός της μύτης δεν δημιουργεί «μύτες κατά παραγγελία». Είναι ένα είδος καλλιτέχνη που προσπαθεί να επιτύχει τις τέλειες αναλογίες πάνω στο κάθε πρόσωπο, πιστεύοντας πως η τελειότητα στη φύση βγαίνει μέσα από την μοναδικότητα. Ποιοι είναι οι παράγοντες που μπορεί να οδηγήσουν σε μια ανεπιτυχή ρινοπλαστική;

Οι βασικές αιτίες που μπορεί να οδηγήσουν σε μια ανεπιτυχή ρινοπλαστική είναι οι ακόλουθες: Η απειρία του χειρουργού Όπως προαναφέρθηκε, η ρινοπλαστική είναι η δυσκολότερη πλαστική επέμβαση στο πρόσωπο και ο χειρουργός πρέπει να διαθέτει σημαντική εμπειρία στην εκτέλεσή της. Η μύτη είναι ενιαίο σύνολο εσωτερικά και εξωτερικά και ο ίδιος γιατρός πρέπει να αντιμετωπίζει τόσο το λειτουργικό όσο και το αισθητικό της πρόβλημα. Πρέπει, δε, να σημειωθεί πως η αποκατάσταση του εσωτερικού προβλήματος της μύτης είναι δυσκολότερη από την αισθητική της βελτίωση. Ένα σύνηθες δίλημμα των ασθενών - λόγω ανεπαρκούς πληροφόρησης - είναι σε ποιον ειδικό γιατρό να απευθυνθούν για την επίλυση ενός μικτού προβλήματος της μύτης (λειτουργικό και αισθητικό). Παραθέτουμε παρακάτω 5 βασικά σημεία-κλειδιά που -σύμφωνα με την Αμερικανικη Ακαδημία Πλαστικής Χειρουργικής Προσώπου - βοηθούν τους ενδιαφερόμενους να διαλέξουν τον σωστό χειρουργό :

Ο χειρουργός πρέπει να διαθέτει ένα διεθνώς αναγνωρισμένο δίπλωμα ή να είναι μέλος της Παγκόσμιας, της Αμερικάνικης ή της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Πλαστικής Χειρουργικής Προσώπου.

Πρέπει να πραγματοποιεί τις επεμβάσεις της ρινός σε αναγνωρισμένο νοσοκομείο ή κλινική.

Προτείνεται να κατέχει ειδικότητα ΩΡΛ με εξειδίκευση στην Πλαστική Χειρουργική Προσώπου.

Να ασχολείται στο μεγαλύτερο μέρος της καριέρας του με επεμβάσεις ρινός. Να επιδεικνύει στους ενδιαφερόμενους που τον επισκέπτονται στο ιατρείο του προεγχειρητικές και μετεγχειρητικές φωτογραφίες παλαιότερων ασθενών του ώστε να μπορεί να εκτιμηθεί το είδος της δουλειάς του. Η κρισιμότητα της επιλογής του σωστού χειρουργού έγκειται στο γεγονός πως σε ενδεχόμενη αποτυχία η επανεπέμβαση είναι σημαντικά δυσκολότερη από την αρχική. Ο ασθενής είναι φρόνιμο να κάνει τη σωστή επιλογή για να αποφύγει τις ενδεχόμενες επιπλοκές και τη μεταγενέστερη ταλαιπωρία. Η αδυναμία ανοικοδόμησης σχέσης εμπιστοσύνης γιατρού- ασθενούς Βασικό ρόλο στην επιτυχία μιας αισθητικής ρινοπλαστικής διαδραματίζει η συζήτηση ανάμεσα στον ασθενή και τον γιατρό προεγχειρητικά, προκειμένου αφ’ ενός ο χειρουργός να αντιληφθεί την ψυχοσύνθεση και τις προσδοκίες του ασθενούς και αφ’ ετέρου ο τελευταίος να κατανοήσει τη δυνατότητα υλοποίησης των προσδοκιών του και να εμπιστευτεί απόλυτα τον γιατρό του.

Ο ασθενής πρέπει να ενημερωθεί πως η περίοδος ανάνηψης μετά την επέμβαση είναι σχετικά μακρά και πως λόγω του οιδήματος και του χειρισμού των ιστών διεγχειρητικά, το οριστικό αποτέλεσμα της επεμβάσεως και το τελικό σχήμα της μύτης δεν θα είναι απολύτως ορατό εξαρχής παρά αρκετούς μήνες αργότερα όταν υφεθεί πλήρως το οίδημα. Ο ασθενής πρέπει λοιπόν να δείξει την απαιτούμενη υπομονή και να μην αποθαρρυνθεί αμέσως μετεγχειρητικά. Η ύπαρξη ρεαλιστικών προσδοκιών από τον ασθενή, η κατανόηση της περιόδου ανάνηψης και η ευχέρεια του χειρουργού να λέει όχι όταν του ζητείται να εφαρμόσει κάτι ενάντια στην αισθητική εικόνα του ασθενούς είναι σημεία- κλειδιά για την άριστη σχέση γιατρού- ασθενούς και την επίτευξη του βέλτιστου αποτελέσματος που θα ικανοποιεί και τις δύο πλευρές. Ο παράγοντας ατυχία Είναι γνωστό πως μόνο όποιος δεν χειρουργεί δεν έχει επιπλοκές. Ο χειρουργός της μύτης μοιάζει με γλύπτη που καλείται να δημιουργήσει στο πρόσωπο τις τέλειες αναλογίες. Κάνοντας όμως γλυπτική ή τέχνη στο μάρμαρο ή το μουσαμά το αποτέλεσμα είναι πάντοτε αναμενόμενο. Οι ζώντες ιστοί όμως που χειρίζεται ο χειρουργός της μύτης δεν ανταποκρίνονται πάντοτε με τον αναμενόμενο τρόπο και έτσι παρά τις προσπάθειές του για το καλύτερο αποτέλεσμα αυτό μπορεί να μην έρθει.

Είναι η αποτυχία υποκειμενική ή αντικειμενική; Η ρινοπλαστική είναι η επέμβαση με τις συχνότερες επαναλήψεις- επανεπεμβάσεις, ιδίως όταν κάποιος αναζητά την αισθητική βελτίωση της ρινός σε μεγάλη ηλικία. Επειδή η ρινοπλαστική είναι επέμβαση που μεταβάλλει την εικόνα του προσώπου, πολλοί ασθενείς δείχνουν αδυναμία να συμβιβαστούν με τη νέα τους εικόνα παρά την αντίθετη γνώμη του περιβάλλοντός τους. Έτσι, πολλοί καταφεύγουν σε επανεγχειρήσεις, ενώ το προηγούμενο αποτέλεσμα θεωρείται αντικειμενικά ως επιτυχημένο. Εαν ανήκετε σε αυτή την κατηγορία των ασθενών και μετά από αρκετές ρινοπλαστικές δεν είστε πλήρως ικανοποιημένοι με το αποτέλεσμα ίσως να μην μπορείτε να αντιληφθείτε ακριβώς τι είναι αυτό που σας ταιριάζει. Εαν αποκτήσατε τη μύτη που επιθυμούσατε και ακόμα δεν είστε ικανοποιημένοι, ξανασκεφτείτε τι ήταν αυτό που πραγματικά θέλατε, ποιοι ήταν οι αληθινοί σας στόχοι. Μήπως υπήρχαν και άλλοι παράγοντες που δεν είχατε λάβει υπόψη; Το πρόβλημα ήταν λειτουργικό; Αισθητικό; Μήπως συναισθηματικό; Συχνά οι συναισθηματικές διαταραχές εκδηλώνονται με τη μορφή κάποιου ιατρικού προβλήματος. Αυτό δεν γίνεται αμέσως αντιληπτό και οδηγεί τον ασθενή σε πολλές περιπέτειες. Η επανεγχείρηση είναι δύσκολη επέμβαση Η επανεγχείρηση στη ρινοπλαστική είναι μια δύσκολη επέμβαση λόγω ύπαρξης συμφύσεων -ουλές με τις οποίες αντιδρά ο οργανισμός στους χειρουργικούς χειρισμούς- και λόγω ύπαρξης μικρότερης ποσότητας ιστού για χειρισμούς αφού μεγάλο μέρος έχει αφαιρεθεί στην πρώτη επέμβαση. Η μειωτική ρινοπλαστική- η σμίκρυνση δηλαδή της ρινός- είναι από μόνη της αίτιο επανεπεμβάσεως όταν η αφαίρεση των ιστών υπερβεί το μέτρο και απαιτείται για διόρθωση του αποτελέσματος η διενέργεια αυξητικής ρινοπλαστικής. Για αυτό το λόγο - όπως ήδη τονίσαμε- είναι κρίσιμη απόφαση η επιλογή του σωστού χειρουργού εξαρχής. Όταν δε, πρόκειται για επανεπέμβαση ο ασθενής είναι - κατά την άποψή μας- επιφορτισμένος με μεγαλύτερη ευθύνη σωστής επιλογής. Κανείς γιατρός δεν μπορεί να κάνει θαύματα, όμως μόνο ο κατάλληλα εκπαιδευμένος και έμπειρος χειρουργός θα μπορέσει να αντιμετωπίσει και να διορθώσει μια προγενέστερη αποτυχία και να δημιουργήσει μια ισορροπία στις γραμμές του προσώπου. Για να το επιτύχει αυτό χρησιμοποιεί όλα τα μέσα που του παρέχει η σύγχρονη τεχνολογία - συνθετικά μοσχεύματα, αυτόλογα μοσχεύματα (που προέρχονται δηλαδή από το ίδιο το σώμα του ασθενούς)- καθώς και τεχνικές που απαιτούν ευχέρεια και εξειδίκευση όπως η ανοικτή ρινοπλαστική. Αυτή είναι μια μέθοδος η οποία δίνει τη δυνατότητα στο χειρουργό να δουλεύει σε ανοικτό πεδίο έχοντας απόλυτη ορατότητα των κινήσεών του. Κατά την άποψή μας είναι η βασίλισσα της ρινοπλαστικής και η γνώση της επιλύει δυσεπίλητα με άλλες μεθόδους προβλήματα δίχως να αφήνει ουλές. Αυτό που πρέπει να έχουμε υπ’ όψιν είναι πως η καλλιτεχνική ματιά του χειρουργού, η σωστή επικοινωνία γιατρού- ασθενούς και οι ρεαλιστικές προσδοκίες του ασθενούς θα οδηγήσουν στην επίτευξη του στόχου αμφοτέρων : Τη δημιουργία ενός μοναδικού καλλιτεχνήματος που να λειτουργεί σωστά και να προσδίδει αρμονία, συμμετρία και γλυκύτητα στο πρόσωπο. Πηγή

Via


Share/Bookmark
Post A Comment - - ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ ΕΔΩ --->>>
  • - - Site - - Comment using
  • - - Facebook - - Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

Δεν υπάρχουν σχόλια :