Τι πρέπει να κάνετε για να μη χαλάνε τα φρούτα και τα λαχανικά σας [photos]


Share/Bookmark
Συλλέξαμε κόλπα σοφών γιαγιάδων, συμβουλές έμπειρων νοικοκυρών και...

πορίσματα της επιστήμης για να μάθουμε πώς αντιμετωπίζεται το αιώνιο πρόβλημα της διάρκειας ζωής των φρούτων και των λαχανικών. Δείτε τι πρέπει να κάνετε, τι πρέπει να αποφεύγετε, πού και πώς να αποθηκεύετε φρούτα και λαχανικά για να παρατείνετε το χρόνο ζωής τους. 1. Η... διάταξη μετράει. Να κάτι που μάλλον δεν γνωρίζατε: πολλά φρούτα όταν ωριμάζουν, παράγουν μια αέρια ορμόνη, το αιθυλένιο, που έχει ως επίπτωση την γρήγορη γήρανση και ωρίμανση των «γειτονικών» της λαχανικών και φρούτων. Οι μπανάνες, τα ακτινίδια, τα ροδάκινα, τα νεκταρίνια, τα αχλάδια και οι ντομάτες είναι μερικά από τα φρούτα που παράγουν αιθυλένιο, ενώ τα αγγούρια, τα καρότα, τα μήλα, οι μελιτζάνες, το καρπούζι και οι πατάτες είναι ευαίσθητα στην αέρια ορμόνη. 2. Μην τα βάζετε σε αεροστεγείς, πλαστικές σακούλες. Τα λαχανικά και τα φρούτα χρειάζονται χώρο και αέρα, επομένως φροντίστε να μην τα στριμώχνετε σε κλειστές σακούλες. 3. Τα πλυμένα φρούτα και λαχανικά «χαλάνε» γρηγορότερα από τα άπλυτα. Η υγρασία ευνοεί την γέννηση βακτηρίων, γι’ αυτό συνιστάται να πλένετε τα φρούτα και τα λαχανικά πριν τα χρησιμοποιήσετε και όχι πριν τα αποθηκεύσετε -εκτός κι αν φροντίσετε να στεγνώσουν πλήρως. 4. Τα φυλλώδη λαχανικά -μαρούλι, μαϊντανός κ.ο.κ.- ζουν περισσότερο αν τα τυλίξετε με απορροφητικό χαρτί κουζίνας. Αφαιρέστε τα «χαλασμένα» φύλλα των λαχανικών, πλύντε και στεγνώστε τα φύλλα τους και τυλίξτε τα σε χαρτί κουζίνας, αφού φροντίσετε να απορροφηθεί όλη η υγρασία. 5. Βάλτε στην κατάψυξη τα μυρωδικά. Το άρωμα και η υφή των μυρωδικών σας θα συντηρηθεί για πολλές μέρες, αν τα πλύνετε, τα στεγνώσετε και τα βάλετε στην κατάψυξη.

6. Οι πατάτες, τα κρεμμύδια και οι ντομάτες πρέπει να μένουν εκτός ψυγείου για να διατηρήσουν τη γεύση τους. Ωστόσο, για να συντηρηθούν, φροντίστε να τα βάλετε σε ένα δροσερό σημείο (μακριά από τη θέρμανση ή το ηλιόλουστο παράθυρο).

7. Τα πορτοκάλια, τα λεμόνια και τα λάιμ διατηρούνται ανέπαφα για μία εβδομάδα σε σκοτεινό, δροσερό σημείο εκτός ψυγείου. Αν θέλετε να μείνουν φρέσκα για περισσότερο καιρό, βάλτε τα σε μία πλεκτή, ή τουλάχιστον ανοικτή, σακούλα στο ψυγείο. 8. Για να διατηρήσετε τις πατάτες ζωντανές, αποθηκεύστε τις μαζί με μήλα. 9. Για να μη μαυρίζουν οι μπανάνες, μπορείτε να τις διαχωρίσετε και να κόψετε το κοτσάνι ή να το τυλίξετε σφιχτά με μεμβράνη. Αποθηκεύστε τις εκτός ψυγείου σε χάρτινη και όχι πλαστική σακούλα. Επίσης, οι μπανάνες όταν αποθηκεύονται στο ψυγείο, μαυρίζουν εξωτερικά, αλλά η σάρκα τους μένει ανέπαφη. 10. Για να διατηρήσετε φρέσκα τα σπαράγγια, τυλίξτε τα με ένα υγρό πανί ή μια βρεγμένη χαρτοπετσέτα ή αποθηκεύστε τα όρθια στο ψυγείο με τις άκρες τους βουτηγμένες σε 2 εκατοστά νερό.

Via


Share/Bookmark
Post A Comment - - ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ ΕΔΩ --->>>
  • - - Site - - Comment using
  • - - Facebook - - Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

Δεν υπάρχουν σχόλια :