Τα «όπλα» της Ελλάδας για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών παρουσίασε η Μ. Συρεγγέλα στη GREVIO
Από το Γραφείο Τύπου του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:
Τις πρωτοβουλίες και τις δράσεις της Ελλάδας για την πρόληψη και αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών παρουσίασε η Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Μαρία Συρεγγέλα, στα στελέχη της GREVIO που επισκέφθηκαν τη χώρα μας. Η GREVIO είναι η Ανεξάρτητη Αρχή που παρακολουθεί την εφαρμογή της «Σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Πρόληψη και την Καταπολέμηση της Βίας κατά των Γυναικών και της Ενδοοικογενειακής Βίας» και θα αξιολογήσει για πρώτη φορά τη χώρα μας.
Όπως ανέφερε η κα Συρεγγέλα, η Ελλάδα είναι μία από τις πρώτες χώρες που υπέγραψαν τη Σύμβαση το 2011 στην Κωνσταντινούπολη και ακολούθησε η κύρωση της Σύμβασης με τον Ν.4531/2018 μαζί με τον εφαρμοστικό της νόμο ώστε να είναι άμεσα υλοποιήσιμη.
«Οι αλλαγές που επέφερε η Σύμβαση στην χώρα μας, τόσο στην νομοθεσία, όσο και στην πράξη, είναι καίριας σημασίας. Με την επικύρωση ενισχύθηκε το θεσμικό πλαίσιο για την πρόληψη και την αντιμετώπιση του φαινομένου, την προστασία των θυμάτων και την ποινική δίωξη των δραστών»τόνισε η κα Συρεγγέλα και στάθηκε στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ισότητα των Φύλων 2021-2025, το οποίο ενσωματώνει τις επιταγές της Σύμβασης στον πρώτο Άξονα Προτεραιότητας για την πρόληψη και καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών.
Η υφυπουργός αναφέρθηκε ακόμη στο ολοκληρωμένο δίκτυο δομών που διαθέτει η Ελλάδα για την πρόληψη και την αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών και αποτελείται από 44 Συμβουλευτικά Κέντρα, 19 ξενώνες φιλοξενίας και την τηλεφωνική γραμμή SOS 15900 και προσφέρει τις υπηρεσίες του δωρεάν σε όλες τις γυναίκες και τα παιδιά τους που το έχουν ανάγκη.
Στις δράσεις του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων για την καταπολέμηση των περιστατικών βίας περιλαμβάνονται επίσης, μεταξύ άλλων, καμπάνιες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών, προγράμματα απασχόλησης για τη στήριξη άνεργων γυναικών θυμάτων βίας, η δημιουργία Εργαλείου Εκτίμησης Κινδύνου Ενδοοικογενειακής βίας, μελέτη για το προφίλ των δραστών ενδοοικογενειακής βίας, με στόχο την αξιολόγηση των θεραπευτικών προγραμμάτων για τους δράστες, καθώς και η δημιουργία του panic button που θα χορηγείται στις γυναίκες θύματα ενδοοικογενειακής βίας που απευθύνονται στα Συμβουλευτικά Κέντρου του Δικτύου μας και στα Αστυνομικά Τμήματα για βοήθεια.
«Είμαστε δίπλα σε όλες τις γυναίκες θύματα βίας και τις βοηθάμε, με συνέπεια και πράξεις. Δημιουργούμε ένα ολοκληρωμένο πλέγμα πρόληψης, αντιμετώπισης και καταπολέμησης της βίας και παρενόχλησης σε βάρος των γυναικών και διαμορφώνουμε ένα οργανωμένο σύστημα προστασίας των θυμάτων» υπογράμμισε η κα Συρεγγέλα κατά τη συνάντηση που είχε με τα στελέχη της GREVIO. ...
Post A Comment - - ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ ΕΔΩ --->>>
Δεν υπάρχουν σχόλια :